tisdag 14 juli 2009

Ord av visdom


Hittade denna på en föredetta kollegas blogg idag. Träffade mig som en blixt från klar himmel. Tänk att det som anses som så självklart kan vara så svårt..

4 kommentarer:

Sextankarnas sa...

Allt är inte självklart, det som är utmaningen.:)

Elin sa...

ja det har du tusan rätt i :) klok som en bok ;)

kram!

Anonym sa...

Anonym här...
Så bra ord men som man lätt glömmer. Lite upp och ner just nu, jag har rest bort och tar en paus i känslor så gott det går. Hjärtat saknar dock... mer än jag vill.
Kram

Janne sa...

Det är viktigt att man omger sig med människor som ger positiv energi tillbaka. Förr brukade jag säga att man skulle undvika energislukarna, men det är väl så att negativa människor behöver positiva människor omkring sig för att det inte bara ska bli en negativ spiral där allt bara blir negativare och negativare. Man får dock se upp för att fastna i deras spiral. Det är lätt att dras med...

Sen tror jag att det ofta beror på vilka förväntningar man har själv. Jag kör med en lite naivistisk grundsyn och försöker föregå med gott exempel och hoppas att det smittar av på de runt mig.

Något som gjort stor skillnad för mig är att jag redan från början ställer in mig på att jag inte förväntar mig något i gengäld om jag gör något för andra. Istället för att bli besviken på att inte få något eller inte tillräckligt tillbaka, så nöjer jag mig med att göra andra människor glada. Det är en kick i sig. Har man den målsättningen, så är det svårt att misslyckas... ;o)

Samtidigt så kommer man bli så mycket gladare när man faktiskt får något tillbaka eftersom man inte förväntar sig det. Med den inställningen, så tror jag faktiskt att man kan påverka andra att tänka i samma banor. Det finns ingen större tillfredställelse än när man märker hur andra tar efter även om det inte nödvändigtvis kommer mig själv till godo.

Som exempel, så är jag stammis på en liten badstrand och där brukar jag bjuda på mat och vin några gånger om året. Istället för att bara ta med till mig själv, så lagar jag extra mat så att jag kan bjuda runt både till gamla vänner och såna jag aldrig träffat förr. Började med det här för tre år sedan och idag är det betydligt trevligare stämning på badet. Fler pratar med varandra och det är andra som tar efter mig. Blir faktiskt gladare att se när de bjuder nykomlingar på badet, än när de bjuder mig personligen...

Antar att jag inspirerats av Catherine Ryan Hydes bok "Pay it forward"/"Skicka vidare", som går ut på precis detta. Att man kan förändra världen till det bättre genom att göra något gott för några människor och endast förvänta sig att de i sin tur gör gott för några andra människor...

Jag må vara lite naiv, men jag tror faktiskt att det funkar...

Kram!